SidorÄr du prematurförälder?

fredag 30 maj 2014

Tutorial: att skära långa kantband.

Kantband är nästan ett måste när man syr i jersey och speciellt när man syr bodys. Det är den lilla remsan som man kantar plagget med. Något som är väldigt praktiskt är att skära en enda megalång remsa, då behöver man inte fundera över om remsan ska räcka eller inte. Detta är väldigt trevligt om man använder en bandkantningsapparat till sin symaskin. Det finns många sätt att skära på men gemensamt är att man behöver rundstickad mudd, alltså som en tub, och att det underlättar med skärmatta, rullkniv och linjal. Min linjal som ni ser på bilderna har jag fått tillverkad efter det mått jag vill ha. Jag kantar med 3-vik och vill ha min remsa 3,2 cm. Givetvis kan man utgå efter denna tutorial oavsett vilket mått man vill ha på sin remsa. Läs gärna igenom hela tuten innan du börjar.

Here we go!Här ser vi min rundstickade mudd, linjal, skärmatta och rullkniv. Vi ska skära genom två lager mudd på en gång så den behöver inte träs över skärmattan. Lägg den bara på mattan, klart.


'
Jag börjar med att jämna till kanten om det behövs, det är inte alltid det är jämnt klippt i butik. Sen börjar jag skära den första remsan, dvs till vänster om linjalen. Jag lämnar ca 10 cm upptill så att remsan hänger ihop med resten av mudden. Och det är det vi lämnar som gör att vi kan göra en spiral sedan. 

Här syns det hur mycket jag lämnar. Jag fortsätter skära så många remsor jag vill, lämnar hela tiden kvar upptill. Jag brukar vika undan de skurna remsorna för att inte råka skära i dom men det är inget måste. 
(Den uppmärksamme ser att jag bytt håll, jag är högerhänt så det var enklast så.) 

Nu har jag skurit så många remsor jag behöver. Nu kan man välja om man vill skära den sista remsan hela vägen eller om man låter allt sitta ihop. Smaksak.

Sen viker jag upp muddtuben och lägger det som ni ser på bilden, nu ska vi skära de mellanrum jag "pratade" om tidigare. För att få en början skär jag som ni ser på bilden, jag lägger linjalen mot remsan, måttar in linjalens underkant till vänster och linjalens överkant till höger. Jag ska alltså skära snett för att få den spiral vi vill ha. Ju längre mellanrum du lämnar i första skärningen desto mindre blir denna lutning, och tvärtom. Och sen skär jag.
Nu när jag har min sneda början fortsätter jag skära. Man får vara noga med att man bara skär i det som ska skäras så jag viker även här undan det jag redan skurit. 
Fortsätt att skära alla mellanrum tills du når resten av mudden. 
Såhär ser det ut när du skurit alla mellanrum och kommit fram till mudden (om du valt att lämna den kvar). Då viker jag ihop den igen så att den ligger som den låg i början och skär av den sista snutten, som då också blir sned. Voilá!! En massa kantband! I en enda remsa. 
Jag brukar rulla upp mina kantband på tomma Overlocktrådskoner, toarullar, etc. 

Hoppas ni blivit hjälpta av denna tut, lämna gärna en kommentar med ris eller ros. :)

Lycka till! 


13 kommentarer:

 1. toppen :) detta var ju mycket smidigare än att stoppa in hela mattan i mudden! vilken tur att det finns folk som klurar ut nya sätt att göra saker på! tack :)

  SvaraRadera
 2. Åh, vilken bra förklaring :). Nu kommer till och med jag förstå hur man gör!

  SvaraRadera
 3. Superbra förklaring! :-)

  SvaraRadera
 4. Nu ska väl banne med till och med jag klara detta , Super bra tut , tusen tack !!

  SvaraRadera
 5. Vilken bra beskrivning, tack!

  SvaraRadera
 6. Hej. Jag är ny i gruppen och har nu tack vare din tut lärt mig göra långa kantband - superbra!! Tack : )

  SvaraRadera
 7. Googlade och fann detta. Stort tack!

  SvaraRadera
 8. Googlade och fann detta. Stort tack.

  SvaraRadera
 9. Tack för att du gjorde dig besväret att dela med dig. Mycket pedagogiskt och bra!

  SvaraRadera
 10. Åh,vad bra beskrivning. Men måste fråga, första skärningen gör du snett i mellanrummet men de efter,ska de oxå skäras snett?

  SvaraRadera
 11. Åh,vad bra beskrivning. Men måste fråga, första skärningen gör du snett i mellanrummet men de efter,ska de oxå skäras snett?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja, det stämmer. Du måste fortsätta skära diagonalt på de efterföljande oxå om du vill en enda lång remsa. :)

   Radera