SidorÄr du prematurförälder?

onsdag 22 oktober 2014

Tutorial: Hur jag sätter knappar med prym-tång.


Jag hör ofta att det är problematiskt att sätta knappar. Det är bland annat knappar som inte hamnar där det ska eller att man råkar sätta de åt fel håll. Och DET har jag ett bra tips på. En god vän lärde mig när svor över en knapp som hamnat galet och nu vill jag visa er. Som ni ser är det inget prematurplagg på bilderna men för en gångs skull ligger jag i fas med knappningen av dem så ni får hålla till godo med en tröja. :)

Jag använder knappar från 3exter och har insatserna som är framtagna just för de knapparna. Först sätter jag honan i tången. Sen placerar jag knappen precis där jag vill ha den. Använder jag täckt knapp med motiv så ser jag till att motivet är åt rätt håll.Sen tar jag tången och passar in den mot ringen utan att rubba den ur dess läge. Kan vara pyssligt, men blir snabbt en vanesak. Och så trycker jag till och vips så sitter första delen av knappen på plats. 


Nu kommer vi till det fiffiga. Jag tar en knappnål och sticker den i mitten på ringen så att den går genom hålet på honan och ut på baksidan av det underliggande kantbandet.. 


Trä på ringen på nålen, centrera och anpassa om det skulle behövas. Det beror på hur noga man varit när man placerat kantbanden på varandra. Hanen har jag redan satt fast i tången. Tryck till igen och sen är det klart! 


Tack vare nåltricket så hamnar knappen där den ska och du kan omöjligt sätta den åt fel håll eftersom ringen träs på nålen. 

Hoppas denna lilla tutorial kan hjälpa er och fråga gärna om något är oklart. 
//Anna

4 kommentarer:

 1. Vilken bra lösning! Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
 2. Suveränt! Det ska jag göra! Tack!

  SvaraRadera
 3. Hej! Hur syr du fast kantbandet? Har du en bandkantare och isåfall kan du rekommendera någon?

  SvaraRadera
 4. Hej, jag har en täcksömsmaskin, en Janome CoverPro 1000cpx med kantbandningsapparat som jag syr mina kantband med. Jättenöje med den men den har en hyfsat lång inkörningsperiod.
  Innan jag skaffade den maskinen sydde jag kantbanden såhär:

  http://kokalal.blogspot.se/2008/09/sy-kantband-i-trik.html
  http://bessemess.blogspot.se/2011/07/tutorial-pa-hur-man-kan-sy-kantband.html

  SvaraRadera