SidorÄr du prematurförälder?

lördag 27 september 2014

Pyjamas - en tutorial


Det här kanske är lite udda, att göra en tutorial på nåt som jag inte erbjuder mönstret till? Men jag tänker som så att principen går att applicera även på bodyn med fuskomlott och det var inte alltför svårt att konstruera mönstret. Testa! Det är väldigt roligt att sy något som man till och med gjort grunden till. 

Tutorial på pyjamas (eller body) med fuskomlott.

Hursomhelst, som vanligt klipper man ut med den sömsmån man vill utom på de sträckor som ska kantas med kantband. Bakstycket är delat för att slippa sy dit en grenkil som jag tycker är otroligt tålamodsprövande... Så här ser mina delar ut när de är utklippta:


Sen nålar jag och syr alla raglansömmar och sömmen mitt bak, Använder du ett mönster med isydda ärmar syr du axesömmarna och syr sen dit ärmarna. Då ser det ut såhär: 


Nu brukar jag fålla ärmarna, du kan även välja att kanta dem nu om du hellre vill det. Ska du istället mudda ärmarna hoppar du såklart över detta. 

Och när det är klart lägger jag ihop pyjamasen räta mot räta och nålar sidsömmarna, från benslut till ärmslut. Och syr såklart. Vill jag ha namnlapp på plagget syr jag in den i sidsömmen nu. Så här ser den ut rättvänd. Nu ser man hur fin den kommer bli sen. 


Nu börjar det roliga, kantningen. Jag använder min Janome CoverPro 1000cpx men det går alldeles utmärkt att kanta för hand.  
Så här fint ser det ut när man kantat.


Nu är det dags för benmudden (och eventuellt ärmmudd). Har jag inga givna mått brukar jag måtta mot ärmen och dra av nån cm. Här skar jag mudden 6 cm bred och 10 cm hög. Sy ihop långsidorna och vik dubbelt så att sömmen hamnar inuti den färdiga mudden. 
Det här momentet hade jag en hel del problem med innan jag fick ett gott råd av en vän. Lägg det övre kantbandet lite omlott mot det undre, som ni ser på bilden. (Sätt gärna en nål där så blir det enklare att både nåla och sy dit mudden sen.) Då gör det inget om symaskinen eller overlocken knuffar fram kantbandet lite, det blir ett snyggt resultat ändå. Tack Veroniqa för det tipset!
Det är väldigt olika hur man syr fast mudd, gör på det sätt du känner dig hemma. Mitt sätt är att ha plagget, dvs pyjamasen, rättvänd och trä på mudden utanpå. När jag syr sen så har jag mudden neråt och tyget uppåt mot pressarfoten, då lägger sig OL-sömmen slätt uppåt i benet. 
Titta! nu är den snart klar! Nu är det bara knapparna som saknas. Jag använder metallknappar och prymtång.  Tadaaaa!! Färdig med knappar och en matchande mössa såklart.


1 kommentar:

  1. Smidigt med en rak knäppning istället för ned i grenen och sedan benet. Är det ett egenritat mönster?

    SvaraRadera