SidorÄr du prematurförälder?

lördag 9 november 2013

Värlsprematurmånaden.

November är världsprematurmånaden och den 17e i månaden är det världsprematurdagen.

Det är många så som jag som tänker tillbaka på en tid i en bubbla, ovisshet och där allt man trodde man visste om graviditet och nyfödda omvärderades. Termen småbarn fick en helt ny innebörd.

När ett barn startar sitt liv på NEO är det flera i omgivningen som berörs, många som håller andan och inte vågar glädjas och en hel del information att sätta sig in i. ...

Det många inte vet är att dessa barn må ha skör hud men de är starka och tack vare rätt hjälp och dessa barns otroliga glöd kan även mycket små barn klara sig riktigt bra. Men både barnen och familjerna behöver hjälp, hjälp att växa, andningshjälp, blod, mjölk... och hjälp att undvika infektioner samt information och stöd att bearbeta sina tankar och känslor.

För mig handlar det om Moa 995g (913g som minst), som fick 2ml donerad mjölk genom näsan och redan första de första dagarna förvånade sköterskorna med sitt humör. 2 operationer senare och efter lite trassel med andningen fick vi äntligen åka hem och vara en familj.

 23 månader senare är Moa rätt lik den hon var som nyfödd, fortfarande lite liten (fast hon har multiplicerat sin vikt med 10), stark och vet både vad hon vill och hur hon skall få tag i det. Hon är en glad och framåt tös som charmar de flesta inte minst mamma och pappa.


 Alla tankar går till dem som kämpar nu och till dem som lämnat oss alldeles förtidigt.

Det finns många sätt att stödja dessa små,

Ta del av hygienråd (gratis och bra för alla barn):

http://www.vgregion.se/sv/Regionkansliet/Halso--och-sjukvardsavdelningen/Strategisk-utvecklingsenhet/Smittskyddsenheten/HYFS-Hygiensjukskoterska-i-Forskola/

Donera blod och mjölk:
http://www.brostmjolkforlivet.se/Din-lokala-mjolkbank.html
http://geblod.nu/regionsvaljaren/

Skapa:

 Virka:
https://www.facebook.com/VirkaBlackfisk

Sy:
https://www.facebook.com/groups/695608890455692/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar